Close

Vinylplankor och trappor – använd dedikerade lösningar

Idén om ett enhetligt golv i hela huset är möjlig att genomföra om vi väljer vinylplankor. Detta material kan läggas i vardagsrum, sovrum och tack vare dess vattenbeständighet, även i kök eller till och med i badrum. Problemet uppstår när vi har en lägenhet eller ett hus i flera våningar. Hur ska man anpassa trappan till plankorna så att de bildar en sammanhängande helhet? Vilken lösning kommer att vara praktisk, vacker och billig? Lösningen är att täcka trappan med vinylplankor och använda trapplister.

Det är här trappan börjar

Ett enhetligt golv i hela huset är nu en stark trend som dominerar många inredningstidskrifter. Vinylplankor är perfekta för genomförandet av sådana projekt. De är mycket slitstarka – så de är lämpliga för mycket använda rum som ett vardagsrum. De är fina och varma att ta på – så de är perfekta för ett barnrum eller sovrum. Slutligen är de helt vattentäta – de kan utan problem läggas i kök och till och med badrum. Om vi​ har vinylplankor med en mineralkärna behöver vi inte heller oroa oss för expansionsfogar mellan rummen. Plankornas lämpliga struktur gör att de kan läggas på ett område på upp till tvåhundra kvadratmeter utan behov av sådana expansionsfogar. Trappan börjar när vi har två våningar. Bokstavligt och bildligt.

Plansteg och sättsteg kostar mycket, ofta överstiger 10 000 PLN. Valet av trä till trappan är också besvärligt på grund av behovet av systematisk skötsel av trappan. Trä bryts lätt ned. Det är mjukt, vilket gör att repor och skador syns. Det kräver slipning, oljning eller lackering. När vi har ett flytande golv av vinylplankor finns det ett problem med hur man bygger trappan, inte bara för att det ser vackert ut, men även har samma funktionella egenskaper som det material som golvet är tillverkat av.  Är det möjligt att få en trappa som är vattentät, slagtålig, men ändå snygg och färganpassad mot golvet? Ja, det är det.

Man ska bara använda de dedikerade vinylplankornas trapprofiler, tack vare vilka plankorna kan användas på planstegen och sättstegen. Denna lösning är inte bara billig, utan framför allt extremt användbar och perfekt lämpad för golvet.

Vissa företag, som det europeiska varumärket Arbiton, erbjuder trapplister som gör att man enkelt kan skapa den perfekta trappan från vinylplankor. Tack vare denna lösning får vi samma effekt på golvet och trappan, vilket ytterligare förstorar utrymmet.

Denna lösning är också billigare än traditionella plansteg och sättsteg av ek. Trappan av vinylplankor har också fördelen att den kan tillverkas av samma team som lägger golvet. Genom att följa instruktionerna tar monteringen av plankorna i trappan inte lång tid.

Hur mycket kostar trappa av vinylplankor?

Vinylplankor och trappor Pro S trapplister
ARBITON PRO S1 – inre profil

Det är lätt att beräkna kostnader. Vinyltrappa är mycket billigare än dess motsvarighet i trä. Det slutliga priset påverkas av antalet kvadratmeter vinylplankor som vi behöver för trappans plansteg och sättsteg, kostnaden för limmet och trapplisterna. Totalt bör priset på sådan trappa vara minst 50 %. lägre än för en trätrappa. Det är ren vinst. Inte bara ekonomiskt. Det är bra att ta hänsyn till att trappa av vinyl inte behöver särskild vård. Den ska inte behöva oljning, slipning eller andra behandlingar. Den kommer också att vara mycket mer hållbar än trä och mer motståndskraftig mot repor. Vattentät trappa fungerar också om något skulle spillas på den.

Hur monterar man vinylplankor i trappa?

Monteringen av vinylplankor i en trappa är mycket enkel. Varje team som dagligen behandlar laminat- eller vinylgolv kan hantera det. Man monterar alltid trappan från toppen till botten. Man kan använda monteringslim för att montera plankorna på trappan. Det finns två sätt att montera plankorna på trappan. Det första sättet är att montera plankan först på plansteget och sedan på sättsteget. Den andra varianten handlar om montera alla planstegen först och sedan, efter att ha väntat 24 eller 48 timmar, monterar man sättstegen uppifrån.

Oavsett vald version, i det första steget skär man plankorna till önskad bredd och längd och monterar trapplistorna. Kom ihåg att planstegen är ordentligt förberedda. Underlaget måste ha tillräcklig fuktighet, det måste vara jämnt och fritt från damm och smuts. Trappans fulla belastning är möjlig redan 72 timmar efter monteringen.

Några ord om trapprofiler

Vinylplankor och trappor Pro S trapplister
Arbiton PRO S2 – yttre profil

Arbiton erbjuder två profiler som är perfekta för montering av 4-5 mm tjocka vinylplankor. Det är en extern profil och en extern profil i borstat titan eller borstat silver – PRO S1 och PRO S2. Dessa färger är neutrala och matchar perfekt med vilken planka som helst. Trapprofilernas uppgift är inte bara att maskera ojämnheter och ansluta vinylerna i rät vinkel. De har även en halksäker funktion. Profilerna skyddar trappkanterna mot skador. De maskerar perfekt ojämlikheter, vilket är mycket vanligt, särskilt i utvecklingsinvesteringar.

Hållbara, vattentäta trappor till ett bra pris

Om du vill få en perfekt matchning mellan trappan och golvet, välj vinylplankor. Du kommer inte bara att uppnå det så kallade en perfekt matchning när det gäller färgmatchning eller textur av materialet. Utan tvekan är den viktigaste fördelen med en sådan lösning det faktum att golvet och trappan kommer att vara gjorda av ett material med identiska egenskaper. Vinylplankor är för närvarande ett av de mest intressanta inredningsmaterialen. Ett brett användningsområde, säkerhet, extraordinär hållbarhet och vattentålighet är bara några av deras fördelar. En trappa av vinyl är ett intressant alternativ till trätrappor. Den är i bättre pris, mer hållbar och äntligen mycket mer användbar. Samtidigt är den vacker och behaglig att ta på. Så man kan citera den polska klassikern ”om man inte ser skillnaden, varför betala för mycket”.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på tumblr
Dela på email