Close

Myter om golvvärme.

Golvvärme är en modern lösning. Det är också en mycket stor kostnad och en teknisk utmaning. Om vi planerar att investera i golvvärme, låt oss göra det så effektivt som möjligt. Hur ska man göra det? Nyckeln är att välja rätt material som tillsammans med vår uppvärmning skapar ett effektivt och ekonomiskt värmesystem. Låt oss presentera fem myter om golvvärme.

 

Multiprotec_1000Myt nr 1 Vinylpaneler är alltid lämpliga för golvvärme.

Enligt forskningen „Underfloor Heating Market” från forskningsföretaget Global Market Insights kommer golvvärmemarknaden att växa 2025 från det nuvarande värdet på över 5,5 miljarder USD till över 9 miljarder USD. Detta innebär att marknaden kommer att växa med minst 7% årligen. Men hela marknaden omfattar olika kategorier av golvvärme. Vi kan välja mellan tre grundläggande värmekategorier – klassiskt vatten, el och luft.

Oftast har vi vattenburen golvvärme i våra hem. Det är ett system av plast- eller metallvärmerör genom vilka uppvärmt vatten rinner. Dessa rör placeras direkt på värme- och fuktisoleringen. Värmerörssystemet är översvämmat med ett lager av underlägg (under golvet), på vilket vi sedan kan installera ett lämpligt golvsystem (t.ex. underlägg och vinylpanel). Elektrisk golvvärme är faktiskt tre separata system som vi kan använda. Det kan vara ett klassiskt värmekabelsystem, som är den vanligaste lösningen. De läggs innan man häller betongbeläggningen – golvet. Den andra lösningen är värmemattor. Det är en remsa av ett speciellt nät med en sammanvävd värmekabel, som installeras i ett lager lim eller självnivellerande massa direkt under plattorna. Slutligen det tredje alternativet för elektrisk golvvärme värmefolie av platta aluminiumtrådar inbäddade i polyesterfilm. Tjockleken på en sådan film är cirka 0,2 mm.

I grund och botten kan dessa tre typer av elektrisk uppvärmning delas in i direkt, där värmekablarna finns strax under golvet i ett skikt av självhäftande murbruk och ackumulerande där värmekablarna har 7 till 10 centimeter betongbeläggning ovanför sig, som fungerar som en värmeackumulator.

Vi måste vara medvetna om att valet av direkt uppvärmning (värmemattor och värmefolie) i hög grad kommer att begränsa valet av material som vi kommer att kunna använda som golv. Till exempel är vinylpaneler ett utmärkt material för vattenburen eller elektrisk uppvärmning, men bara de som är inbäddade i golvet. Ingen tillverkare av vinylpaneler tillåter installation av vinylgolv på elektriska värmemattor, eller så kallade infraröd uppvärmning. Genom att välja sådana produkter begränsar vi valet av golvmaterial avsevärt.

Myt nr 2 Endast klinkerplattor är lämpliga för golvvärme

Man tror att en keramisk platta är det bästa valet för golvvärme på grund av materialets låga värmeresistans. Terrakotta används vanligtvis för att avsluta golv i badrum, kök och hallar – i alla dessa rum fungerar golvvärme perfekt. Det betyder dock inte att klinker är den enda acceptabla beläggningen på golv med golvvärme. Många personer är ovilliga att lägga klinker på golvet i vardagsrummet, de föredrar hellre trä som är mer naturligt att röra vid, men vill inte ge upp golvvärme. Lyckligtvis behöver de inte göra det, för golvvärme kan också fungera bra när vi sätter vinylpaneler på den. Den senaste generationens vinylgolv med en hård mineralkärna är behagliga att ta på, strukturen liknar naturligt trä och leder samtidigt värmen perfekt. När man väljer golvmaterial är det viktigt att kontrollera golvsystemets tekniska parametrar (underlägg och paneler). Dessutom ska man välja paneler och underlägg med hög värmeledningsförmåga.

Om vi redan har golvvärme med keramiska plattor och vi vill byta golv utan tidskrävande hamrande är lösningen vinylpaneler som har relativt lägst värmeresistans.

Myt nr 3 Laminerade paneler är alltid lämpliga för golvvärme

Många tillverkare rekommenderar laminerade paneler som en perfekt produkt för golvvärme. På grund av sin relativt stora tjocklek leder laminerade paneler värmen mycket sämre än vinylpaneler. Betyder detta att de inte är lämpliga för golvvärme? Absolut inte. De är lämpliga, men för att värmesystemet ska vara effektivt måste vi välja lämpligt golvunderlägg för laminatet. Ett underlägg som ger ett effektivt värmesystem.

Underlägg avsedda för golvvärme under laminerade paneler kännetecknas av en mycket låg värmeresistans. Detta gör att vi kan spara mycket pengar genom att värma huset. På marknaden har det nyligen dykt upp PUM (polyuretan-mineral) underlägg. De garanterar bästa ljudisolering på marknaden (de är upp till 30% tystare än traditionella underlägg). De är också mer motståndskraftiga mot tryck, tack vare vilket de skyddar golvet, men framför allt tack vare ett mycket lågt index för värmeresistans är de perfekta för golvvärme. Underlägg avsedda för golvvärme kan naturligtvis också användas när denna uppvärmning inte är tillgänglig. Då kontrollerar vi andra viktiga parametrar för underlägg: tryckmotstånd (CS) eller akustiska egenskaper (RWS och IS).

Ovannämnda polyuretan och mineralgolvfoamen

Multiprotec-underlägg har marknadens lägsta värmeresistans, vilket innebär att de är perfekta för golvvärme och verkligen sänker värmekostnaderna. Multiprotec 3in1 är också det enda premiumunderlägget på marknaden som kombinerar 3 integrerade element – underlag, folie och tejp. Så utformad produkt gör systemet till en tät ångspärr.

Golvvärme är en mycket stor kostnad. Om vi ​planerar det, låt oss göra det så effektivt som möjligt. Endast det bästa underlägget säkerställer komforten att använda golvvärme. Ett bra underlägg är en garanti för ett tyst, säkert och effektivt golv när det gäller golvvärme. Därför är det inte tillåtet att spara på golvunderlägg.

Golvvärme - fördelarMyt nr 4 Golvunderlägg med hål är bättre än golvvärme

Flera typer av underlägg av extruderad polystyren XPS med urklippta mönster av cirklar, fyrkanter eller romber har dykt upp på marknaden. Dessa produkter marknadsförs som säkra och professionella underlägg, som påstås vara perfekta för golvvärme. Tyvärr har ihåligt underlägg en allvarlig nackdel – den skapar inte en enhetlig, stabil yta. Därför skyddar det inte golvpaneler och utsätter dess känsliga samlingar för skador. Tillverkarna av dessa underlägg hävdar att de urklippta hålen gör underläggen mer lämpliga för golvvärme. För det första får vi en produkt som har olika egenskaper på olika ställen. Ibland är det XPS underlägg med bra R-värde, och ibland på ställen av hål är det isolator, eftersom luft som sitter i hål har låg densitet och har ingen möjlighet att överföra värme. Luft också har sin värmeresistans – och det är bra att ha det i minne under bostadsinredning.

Värmeresistans anges som motsats till värmemängd som går genom 1m2 av yta inom en timme vid en temperaturskillnad på 1⁰C. Symbolen för värmeresistans är bokstaven R, och dess måttenhet [m2K/W]. Ju större värmeresistans desto bättre isolering ger materialet i fråga. Ju lägre värmeresistans desto bättre ledare är materialet i fråga – och fungerar bättre vid golvvärme.

För att kunna beräkna värmeresistans på golvunderlägg med hål behöver man summera standardvärden på XPS underlägg och värmeresistans som bildas av luft. Den beror inte bara på skiktets tjocklek, utan även på faktum om det är ventilerat eller inte. Om vi har ett 3 mm XPS-underlägg med hål, kan vi definiera värmeresistans som medelvärdet mellan materialets resistans och stillastående luftresistans. 3mm XPS är ungefär 0,11 m2K/W, medan luften med samma ”tjocklek”, även om vi naturligtvis här har att göra med en volym, har R på cirka 0,12 m2K/W. Observera att den maximala R för att upprätthålla ett effektivt golvvärmesystem är 0,075 m2K/W. Underlägg med hål är därför mer än 60% sämre än den maximala rekommenderade motståndsnivån! Underlägg som ser ut som urklippspapper skall avge värme bra, men det är faktiskt tvärtom.

Därför bör du aldrig klippa ut öppningar i enhetliga underlägg. Ett sådant förfarande försämrar värmeledningsförmågan, utsätter panelerna för skador och upphäver garantin.

dryback installationMyt nr 5 Limmade vinylpaneler är bästa för uppvärmning

Faktum är att limmade vinylpaneler är perfekta för golvvärme. De kräver dock ett helt slätt golv, vilket gör att många avstår från dem. Ett rimligt alternativ är Klick vinylpaneler, som tack vare användningen av ett lämpligt underlägg är perfekta för golvvärme. Klick vinylpaneler har exakt frästa lås. Därför kräver de ett särskilt underlägg som säkerställer akustisk komfort, ökar effektiviteten för golvvärme och effektivt skyddar vinylpanelernas lås. Ett mycket bra val för vinylpaneler är PUM-underlägg (polyuretan med mineraler), de kan dediceras för golvvärme, vilket tack vare ett mycket lågt index för värmeresistans faktiskt minskar kostnaderna för uppvärmning av huset. Ett sådant inköp sparas in efter några uppvärmningssäsonger, för att inte tala om den snabbare uppvärmningstiden för rummet. För vinylpaneler ska man leta efter dedikerade underlägg som också är markerade som LVT. Ett bra underlägg är en garanti för ett tyst, säkert och effektivt golv när det gäller golvvärme. Underläggets kvalitet avgör om våra paneler uppfyller de parametrar som deklareras av tillverkaren, och ännu viktigare är att underlägget är en förutsättning för garantin för hela golvet.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på tumblr
Dela på email