Close

Hur kan man använda vinylpaneler på ett kreativt sätt?

Man brukar betrakta vinylpaneler som ett intressant alternativ till trä- eller laminatgolv. Till skillnad från dessa två produkter är vinylpaneler vattentäta och mycket mer beständiga. De är även den perfekta lösningen till golvvärme. Särskilt när vi pratar om så kallade dryback limmade vinylpaneler. Men vinylpaneler är inte bara till golv. Man kan göra nästan vad som helst ut av dryback paneler. Använd dem på väggar, på innertaket, eller skapa ett ovanligt mönster. Lär känna några kreativa sätt att använda limmade vinylpaneler.

Dryabck vinyl herringboneLimmade vinylpaneler – det är värt ansträngningen.

Det finns två typer av limmade vinylpaneler: så kallade dryback paneler och självhäftande paneler. Självhäftande vinylpaneler är en produkt som man behöver inte ägna för mycket tid åt. Den är billig och tillgänglig i populära byggmarknader, men samtidigt besvärlig i montage och är en av de oftast reklamerade produkter i golvbranschen.

Låt oss alltså fokusera på dryback paneler.  De är 2 till 2,5 mm tjocka och är mycket flexibla. Det kräver en väl förberedd monteringsyta (golv, tak eller vägg). Förberedelse av golv är nyckelelementet i montage av dryback paneler. Vår tillfredsställelse med användning av dryback paneler beror just på förberedelse av golv. Om man bestämmer sig för att montera paneler av denna typ och utför montaget korrekt genom att förbereda ytan noggrant innan limning, kommer man att ha det tystaste golvet i världen. Ytterligare fördel är den högsta effektivitet vid golvvärme. Professionella lim utgör även fuktisolerande skikt, något som ger möjlighet att tillämpa golv även i en duschkabin. Det behövs ingen dilatation för dryback paneler, så det behövs inga profiler för dörr.

Ett exempel på perfekta dryback paneler är linjen AROQ, som har högsta klass av användbarhet. Dessa paneler skapades för de mest krävande, intensivt använda utrymmen, såväl privata som kommersiella. Universella färgpaletten av trä och betong låter att hitta golv som passar till varje interiör. Designat och skapat med högsta noggrannhet, är det varmt och trevligt vid kontakt. Vackert som trä, praktiskt som keramiska plattor, vinylgolv för limning. Kollektion av flerskiktig flexibel LVT, extrabeständigtoch 100% vattentät golv.

Tre kreativa sätt att använda dryback paneler

Originellt mönster på golv

Limmade vinylpaneler har en fördel jämfört med de som monteras i flytande system, som beror på att under montage blir man inte begränsad av montage av panellås. Man alltså skapa ut av dem vilket mönster som helst. Den enda begränsningen blir alltså fantasin. Dryback paneler är perfekta att skapa fiskbensmönster som är nyligen mycket populärt. Man kan faktiskt tillämpa de flesta mönster som har hittills varit tillgängliga endast för träparkett.

Tegel – beroende på region kallas detta mönster även för engelskt eller regelbundet mönster. Paneler placeras parallellt och samtidigt skjuts med hälften av sin längd. För lite variation kan man placera detta mönster i utrymmet diagonalt. Parallell placering av paneler kommer att passa bäst för de som älskar ordning och harmoni. Tack vare sin neutrala karaktär fungerar detta mönster perfekt som bakgrund för uttrycksfulla mönster och tillbehör.

Parallellt mönster kommer att passa de som älskar symmetri. Ett sådant mönster ger en känsla av absolut renhet. Dryback vinylpaneler placerade på det sätt ger en modern och neutral känsla. Man får även en känsla av geometrisk ordning.

Fiskbensmönster är ett mönster som har varit trendigt i flera åt. Paneler sättas på så sätt att de skapar en vinkel på 90, 60 eller 45 grader i form av mer eller mindre spetsig bokstav V. Ett klassiskt fiskbensmönster kommer inte att kosta oss mycket ansträngning. Men franskt eller ungerskt fiskbensmönstret orsakar ett behov att kapa varje panel. Ett golv utfört i detta klassiska mönster fungerar bra i stora rum utan mattor, där det kan presentera sig i sin helhet.

Korgmönster – med andra ord kvadrater.  Först sätter man paneler samman som kvadrater, och sedan placerar de växelvist horisontellt och vertikalt. Man kan även kombinera paneler i två färger. Detta är ett mönster som drar uppmärksamhet. Det ser ut som schackbräde och fans av serien ”The Queen’s Gambit” blir säkert förtjusta.

Bas till stegmönster är parallellt mönster. Det består av två typers placering: vid sidan om parallellt placerade vinylpaneler står det en enkel rad av vinkelrätt placerade paneler. Tack vare stegmönster verkar utrymmen vara större än de är i verkligheten. Även vid detta mönster kan man tillämpa paneler i två olika färger. Detta mönster fångar ögat, men samtidigt dominerar inte interiör. Stegmönster fungerar bra i stora och ljusa utrymmen.

Vad ska man komma ihåg när man väljer mönster till placering av vinylpaneler?

Mönster på golv skall anpassas enligt typ av utrymme och dess exponering för solljus. Inredning, antal möbler och husets stil är också viktiga.

Mönster till smala utrymmen

Har du en smal korridor som du önskar ser större ut? Om du väljer tegelmönster, stegmönster eller fiskbensmönster och placerar det vinkelrätt mot riktning av utrymme, får du visuell effekt av utvidgning av utrymmet. Långa och smala utrymmen verkar vara kortare tack vare detta.

Mönster till korta utrymmen

Det är också möjligt att få en effekt av visuell förlängning. Det räcker att placera dryback paneler parallellt till den korta väggen i utrymmet. Om man använder fiskbensmönster ska spetsen vara riktad mot korta väggar i utrymmet.

Mönster till små utrymmen

Om vårt utrymme är litet är det bäst att välja vinylpaneler i mindre storlek.  Ju mindre panel desto större verkar utrymmet.

Aroq winyl Vinyltak? Ja, det är möjligt

Det är populärt att tillämpa trä i taket i utrymmen. Innertak i trä gör interiören varmare och ger den en mysig karaktär. Ljust trä på innertaket gör att utrymme verkar vara större. Trä på innertaket passar perfekt till tegel och rustik stil, provensalsk stil, och även till vita minimalistiska väggar. Vill man ha innertak som ser ut som trä idag, så behöver man inte leta trälameller eller övriga naturella konstruktioner. Man kan tillämpa dryback vinylpaneler som kan fungera perfekt som ett vackert ”innertak i trä”. Ett sådant utförande kräver inga besvärliga underhållsarbeten. Inga mikroorganismer angriper dem, och tack vare sina antistatiska egenskaper förblir de rena och vackra i många år.

aroq drybackEn hel vägg i vinylpaneler, eller kanske bara sänggavel?

Dryback vinylpaneler är en perfekt lösning även som väggbeklädnad. Om man bara förbereder underlägget väl så kan de fungera som ett vackert, fast inredningselement. Det finns lika många möjliga mönster som på golvet. Det finns faktiskt ingen begränsning. Man kan bestämma sig att göra en hel vägg eller bara en del. På så sätt kan man skapa till exempel attraktivt sängpanel, som värmer upp sovrummet. Men det är inte bara trä-motiv i AROQ kollektionen, utan även betong-motiv. Vinylpaneler är även ett fantastiskt sätt att skapa betongimitation på väggen. Det behövs ingen besvärlig och smutsig dekorativ puts, vinylpaneler är en snabb och enkel ”betongvägg”.

Låt din fantasi flöda fritt med dryback paneler

Tack vare mycket goda prestanda kan limmat vinylgolv tillämpas i högtrafikrum, t.ex. på ett kontor, en restaurang, utbildningslokal och övriga offentliga byggnader. Det går även utmärkt bra att pryda golvet med vinylpaneler eller plattor i vardagsrum, förrum eller sovrum. Limmat vinylgolv tillämpas oftare och oftare även i badrum. Detta sker tack vare dess vattentäthet. Dryback paneler är en perfekt lösning för golvvärme. De är tunna och därför orsakar väldigt liten värmeförlust. Men låt oss inte glömma bort de övriga, originella sätt att använda limmade paneler. Innertak eller vägg i vinylpaneler kan fungera som starka inredningselement i hela utrymmet.

Med dryback paneler kan man trolla fram en originell och vacker interiör.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på tumblr
Dela på email