Close

VINYLGOLV – TYPER, FÖR- OCH NACKDELAR, ÅSIKTER

Hur ska man kalla dessa nya golv? Vinyler? Paneler? LVT?

Vanligtvis står ”vinyl” för produkter tillverkade av plast eller dess kombinationer med andra material. Dessa golv har en flerskiktsstruktur och är rektangulära som paneler till skillnad från keramiska plattor som ofta är kvadratformade. Det som alla dessa produkter har gemensammt är deras vattenbeständighet. När vi pratar om paneler menar vi vanligtvis produkter som läggs som flytande golvsystem, s. k. klickgolv. Vinylgolv är en bredare grupp, som också inkluderar limmade produkter. LVT är en förkortning av det engelskspråkiga namnet som betyder lyxiga vinylplattor, dvs lyxvinylplattor. Detta är ett namn som finns i tillverkarens kataloger.

De vanligaste benämningarna för den nya produktkategorin är vinylgolv eller vinylklick.

En ökad popularitet av vinylgolv är ett faktum.

Det är inget konstigt med det med tanke på vinylgolvens starka fördelar. Dessa golv är en perfekt lösning för installation på golvvärme, de är hållbara, vattentäta och ganska tysta i motsatt till laminatgolven.

Trots den relativt korta närvaron på marknaden finns det redan några vilseledande åsikter på webben. I den här artikeln klargör vi de största för- och nackdelarna med vinylgolven. Vi kommer också att jämföra de limmade golven (dryback) med de nya rigida vinylcklicken. Vad finns det för åsikter från användarna av vinylgolv? Läs gärna artikeln nedan.

Vinylgolv – golvtyper och paneler

Vinylgolv är den breda kategorin som avser en större produktgrupp. Det finns minst 6 sektioner, och var och en av dem täcker några mindre underavkategorier. Den vanligaste fördelningen bygger på installationsmetoden:

flytande golv – golv installerat med ett klicksystem som kräver underlagsfoam

dryback – installerat med lim och permanent bundet med undergolvet

lösläggning – installerat utan limningsmaterial, främst används i kommersiella områden (köpcentra, kontorscentra

DRYBACK – limmade vinylgolv

Dryback vinyl floor
Dryback Floor from Arbiton – Bologna Oak

Denna typ av golv är vanligtvis mycket flexibel och har en tjocklek på 2-2,5 mm. Dryback kräver ett perfekt slät undergolv så att utjämning måste göras mycket exakt. Lim för LVT-binder extremt bra och i kombination med plankornas höga flexibilitet gör att eventuella ojämnheter syns tydligt på golvytan. Att installera drybackgolv är inte lätt. Det är klokt att använda professionell hjälp eller att helt outsourca installationen av denna produkt, om man aldrig gjort det förut. Denna typ av golv kan användas för renovering och kan installeras på redan monterade keramiska plattor. Naturligtvis finns det samma krav när det gäller utjämning – undergolvet måste vara slät.

Om du har bestämt dig för att installera Drybackgolv, se till att du följer riktlinjerna – förbered slät och jämnt undergolv så att du kan njuta av det hållbara och tystaste golvet. Ytterligare fördelen är den högsta effektiviteten för golvvärmesystem. Professionella lim skapar en effektiv fuktspårr, så att du kan använda drybackgolvet utan att tveka där det finns risk för vattenspill. Denna typ av golv kräver inga expansionsfogar eller tröskprofiler mellan rummen.

Självhäftande plankor är allmänt tillgängliga på byggmarknader.

Självhäftande golv har ett tunt lager lim sprayat på baksidan av plankan och skyddad med en pappersfilm. Det verkar som mycket enkel lösning men som vanligt handlar det om detaljer. Dessa typer av vinylplankor kan inte limmas direkt till betongunderlaget. Varje korn i betongen blir synligt efter installationen och minskar limets bindningsstyrka. Denna lösning erbjuds ofta som en perfekt renoveringslösning, som kan installeras på befintliga keramiska plattor. Eftersom denna typ av golv är så flexibel är det verkligen svårt att installera på keramiska plattor eftersom fogarna blir lätt synliga. För en perfekt look behövs en perfekt underyta. Utan tvekan är den största fördelen med självhäftande golv ett pris. De kan köpas för så lite som 9 EUR / m2.

 

VINYLKLICK – VINYLPLANKOR MED KLICKSYSTEM

Vad är ett flytande golv?

Flytande golv innebär att golvplankorna inte har något permanent fäste i undergolvet. Detta system möjliggör golvets eventuella rörelser. Plankorna ansluts med hjälp av lås frästa i panelrnas sidor. Vinylplankorna lutas mot varandra och trycks in i de frästa låsen som låses med ett ”klick” – ljud. Denna typ av golv installeras på ett specialunderlag som ger stöd för låssystemet, som kan av misstag skadas.

Första generationens vinylgolv – ett modifierad laminatgolv

Denna typ av golv skiljer sig inte diametralt från ett standardlaminat. Kärnan i panelen är en MDF-skiva med ett vinylskikt limmat uppe på. Denna hybridkonstruktion ger en delvis vattentäthet. På grund av att kärnan fortfarande kan ta upp vatten är produkten inte helt vattentålig. Systemet är inte så effektivt ovanpå golvvärmeinstallation. Denna lösning erbjuds fortfarande från flera tyska tillverkare.

Flerskikts vinylpaneler – byggda helt i PVC

I många länder blev detta är vanlig lösning och en synonym med vinylgolv. Benämningen ”LVT” hänvisar ofta till PVC-paneler.

Panelerna i denna kategori är 4-5 mm tjocka (man kan hitta tunnare paneler men hållbarheten kan vara ett problem). I allmänhet är de byggda av tre element:

kärnan är byggd 100% av PVC med inbäddat glasfiberlager, dekorativt lager och lackfinish som ökar repmotståndet och hållbarheten.

Låssystemet är profilerat i kärnan och på grund av dess tjocklek och panelens flexibilitet tenderar låset att vara golvets svagaste del. Till och med så lite som 1 mm tjock produkt finns på marknaden, som lätt kan brytas, även med fingrarna. Då är det ännu viktigare att installera golvet på underlaget av god kvalitet, eftersom det garanterar att skydda låsen på bästa sätt. Den största fördelen med denna produkt är dess höga prestanda med golvvärmeinstallation. Dessa golv är också allmänt tillgängliga och det finns många färger att välja bland.

Det är värt att nämna att den här produkten har också bra ljuddämpande egenskaper, särskilt vid reflekterande gångljud. Dessutom är dessa golv trevliga och varma vid beröring (i motsatt till kalla keramiska plattor). Nackdelarna inkluderar känsligheten för temperaturförändringar och därmed dimensionerinstabiliteten. Det rekommenderas inte att installera detta golv på områden med stor exponering för solen. Dessutom är expansionsfogar ett måste mellan rummen för att förhindra golvets deformation.

Rigida paneler med låg densitet – WPC / EPC

Detta är den mest populära produkten på flera byggmarknader. Golv med EPC (extruderad polymerkärna) har en kärna som består av en blandning PVC och krita som strängsprutas. Tack vare denna process är slutprodukten väldigt lätt. Tyvärr har denna konstruktion en stor påverkan på ytans hållbarhet och hårdhet. Kärna fylld med luft kan lätt skadas (t.ex. av fallande föremål). Produkten är också mindre effektiv vid golvvärmesystem, men för övrigt skiljer den sig inte så drastiskt från flerskiktsgolv.

Rigida kärnpaneler med hög densitet – SPC / RIGID

AFIRMAX CALVIA OAK
AFIRMAX CALVIA OAK

Detta är den senaste tekniken inom vinylgolvproduktion på marknaden. Huvudfunktionen i denna kategori är en rigid kärna som är extremt hållbar med stor värmeledningsförmåga. SPC står för Solid Polymer Core. Dessa golv har alla fördelar av PVC-paneler men utan deras största nackdel, vilket är brist på dimensionstabilitet vid temperaturvariationer. Ett exempel på denna teknik är HD Mineral Core-golv från Arbiton och Afirmax. Kärnföreningen är baserad på naturliga bergmineraler och moderna polymerer. Det garanterar stor slaghållfasthet och passar utmärkt ovanpå golvvärmesystem.

Arbiton- och Afirmax-golven är dessutom lika vackra som trä och lika praktiska som keramiska plattor. Golvets översta skikt ser ut som ett äkta trä medan dess praktiska egenskaper påminner om kakel. Dimensionstabiliteten gör det möjligt att lägga upp till 200 m2 utan extra expansionsfogar. Därmed finns inga krav för att införa golvprofiler eller en trösklar mellan rummen. Denna typ av golv får snabbt många nöjda ägare som  berömmer de vackra naturliga färgerna, hållbarheten samt det enkela underhållet.

Vinylgolv med specialunderlag eller vinylgolv med integrerat underlag

Det är en vanlig åsikt att för alla vinylgolvinstallationer behöver man ha ett perfekt slätt undergolv. Detta är delvist sant, och avser huvudsakligen limmat dryback-golv. En rigid panel t. ex. med HD Mineral Core, kan installeras på en undergolv i nybyggda lägenheter. Du måste dock fortfarande använda dedikerat underlag eftersom det garanterar att golvet blir hållbart och låset skyddas. Bra underlag höjer också golvsystemets akustiska prestanda. Det minskar akustiskt brus som överförs till rum nedanför och dämpar de ljud som reflekteras upp från golvet – t.ex. gångljud. Underlag som följer MMFA: s rekommendationer garanterar att golvet kommer att skyddas ytterligare från påverkan av fallande föremål eller tunga möbler och gör det mindre utsatt för sprickbildning.

Det finns också många rigida vinylplankor med integrerade underlag. Den största nackdelen med denna lösning är att underlaget inte skyddar låset eftersom det endast täcker plankans huvuddel och sträcker sig inte under själva låset. Detta ökar risken för att bryta lås eftersom det finns ett gap under låset och mer utrymme för potentiell rörelse. Integrerat underlag hjälper till med akustisk prestanda men å andra sidan använder sig dessa golv ofta av billig underlagsfoam av låg kvalitet.

Sammanfattningsvis tenderar vinylgolv med separata specialunderlag vara mycket mer hållbara och långvariga, än golven med ett färdiglimmad underlagsfoam.

Vem kommer att vara intresserade av vinylgolv?

Vinylgolv har blivit så populära främst tack vare deras unika funktionella egenskaper. Mängden av lösningar och tekniker där vinylgolv tillverkas gör det värt att söka expertråd innan man bestämmer sig för att köpa.

För närvarande är vinylgolv inte längre bara ett alternativ till trägolv eller keramiska plattor. De är en fullfjädrad stark golvkategori med ett växande antal användare och anhängare. Det kan sägas att denna typ av golv passar alla som letar efter en kombination av trägolvets skönhet med hållbarheten och vattenbeständigheten av stengolv.

Mer om AFIRMAX vinylpaneler finns på www.afirmax.eu

Läs mer om ARBITON vinylgolv på www.arbiton.com

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på tumblr
Dela på email