Close

Golvunderlägg till golvpaneler med hål – varför bör de undvikas?

Om du har redan valt golvbeläggning av laminerade paneler eller vinylpaneler då står du framför ett val som i framtiden ska bestämma om du blir nöjd med golvbeläggning eller inte.

Golvunderlägg är ett osynligt element, gömt under paneler, som vi inte ägnar stor uppmärksamhet åt. Det är ett stort fel. Golvunderlägg fungerar som ett skydd för paneler. Tack vare dess lämpliga hårdhet och flexibilitet skyddar det golv mot mikroskador. Genom att använda mer jordnära analogier, fungerar golvunderlägg som en skyddsetui för vår golv. Utan det kan känsliga platser såsom panelers installationssystem försämras. Ändå oftare och oftare föreslår tillverkare golvunderlägg med hål. Skulle ni välja ihålig etui för er telefon? Här kan ni läsa varför är denna lösning orimlig och ineffektiv.

Underlägg med hål – tillverkarens besparingar

Golvvärme - fördelarFlera typer av underlägg med urklippta mönster av cirklar, fyrkanter eller romber dyktes upp på marknaden. Dessa produkter marknadsförs som säkra och professionella underlägg, som påstås vara perfekta för golvvärme. Det är oftast underlägg gjorda av extruderad styrencellplast XPS, som i sig själv inte är ett dåligt material. Tyvärr har ihåligt underlägg en allvarlig nackdel – den skapar inte en enhetlig, stabil yta. Därför skyddar det inte golvpaneler och utsätter dess känsliga sömmar för skador.

Tillverkare av ihåliga underlägg säger ingenting om syftet med hål i underlägg. Inte heller anger de värmekoefficient på dess underlägg, något som skulle ge oss info om underlägg fungerar bra vid golvvärme. Det verkar som om hål i underlägg är bara en stor besparing i material och har ingenting att göra med extra fördelar för köpare.

Hål i underlägg innebär däremot en rad negativa konsekvenser. Faktum att materialet är inte enhetligt innebär några problem. För det första får vi en produkt som har olika egenskaper på olika ställen. Ibland är det XPS underlägg med bra R-värde, och ibland på ställen av hål är det isolator, eftersom luft som sitter i hål har låg densitet och har ingen möjlighet att cirkulera fritt. Luft också har sin värmeresistans – och det är bra att ha det i minne under hushållsinredning.

Golvvärme - fördelar 1För det andra – akustik. Laminerade paneler är ett ganska ljudligt material. Om vi lägger till ihåligt underlägg då får vi en resonanslåda, som gör varje ljud högre. Om ni har någonsin knackat på en vägg av håltegel då vet ni mycket bra att tom utrymme mellan material påverkar ljudets utbredning.

För det tredje – det som vi borde ha börjat denna analys med. Golvunderlägg borde skydda paneler. Vad är det som vi får om vi placerar ihåligt underlägg under panelen? Vi får en hävstångseffekt på ställen av hål, och varje tryck på panel kan orsaka skada – sömmar kan brytas upp. Brist på materiell stabilitet är en allvarlig nackdel av underlägg med hål.

Värmeresistans – vilket underlägg som är bäst?

Värmeresistans är ett koncept värt att veta innan man väljer golvbeläggning till golvvärme. Värmeresistans är materialets kapacitet att minska värmeförlust. Den beror på värmeledningsförmåga och materialets tjocklek.

Värmeresistans anges som motsats till värmemängd som går genom 1m2 av yta inom en timme vid en temperaturskillnad på 1⁰C. Symbolen för värmeresistans är bokstaven R, och dess måttenhet [m2K/W]. Ju större värmeresistans desto bättre isolering ger materialet i fråga. Ju lägre värmeresistans desto bättre ledare är materialet i fråga – och fungerar bättre vid golvvärme.

För att kunna beräkna värmeresistans på golvunderlägg med hål behöver man summera standardvärden på XPS underlägg och värmeresistans som bildas av luft. Den beror inte bara på skiktets tjocklek, utan även på faktum om det är ventilerat eller inte. Definitivt har XPS golvunderlägg med hål högre värmeresistans värde än bara XPS golvunderlägg.

Golvvärme – fördelar

Växande popularitet av golvvärme är en följd av dess många fördelar. För det första möjliggör denna typ av uppvärmning en jämn fördelning av temperatur i helt utrymme. Problemet av mer varma och underhettade utrymmen förekommer ej. Man kan känna en behaglig effekt av uppvärmt golv, som kommer säker att uppskattas av alla de som inte gillar kölden.

Det är även allergiker som ska uppskatta fördelar med golvvärme. Uppvärmt golv orsakar inte luftrörelser, och begränsar svävande av damm i lägenheten till minimum. Dessutom förhindrar det en utveckling av mögel och svamp. Det är även effekt av lufttorkning i rummet som är mindre. En fördel med ett sådant system är inga synliga radiatorer, något som ger obegränsade inredningsmöjligheter och låter utnyttja hela innerväggar. Tillämpning av golvvärme resulterar inte i fläckar, som kan i sin tur uppstå på väggar vid radiatorer. Med tanke på det ovannämnda förvånar det inte att golvvärme blir alltmer populär. Väljer man golvvärme så måste man komma ihåg om några väsentliga faktum och vara på sin vakt mot myter.

Golvvärme – vilka underlägg?

Underlägg som ser ut som urklippspapper skall avge värme bra och påverka golvvärmens effektivitet. Men effektivitet på golvvärme beror först och främst på golvbeläggnig som väljes. Materialet som fungerar bäst är golvplattor (sandsten eller kakel) och vinylpaneler.

Om man väljer laminerade paneler då är det underlägg som spelar en viktig roll i effektivitet av golvvärme. Det bästa golvunderlägg på marknaden är underlägg PUM (polyuretan mineral). De har det lägsta värmeresistans värde, och samtidigt på grund av sin utomordentliga uthållighet (tryckhållfasthet – hög CS värde) skyddar de mycket bra mot skador av paneler.

Multiprotec_1000

Förstås ligger pris bakom kvalitet. Bra PUM underlägg, t.ex Multiprotec 1000, kostar ca 55 SEK för m2. Dyrt? Inte, om logiken styr oss vid valet. För lite över 20 PLN får vi en produkt som på ena sidan garanterar att vårt golv kommer att se perfekt ut i åratal, och på andra sidan låter oss göra årliga besparingar på uppvärmning av huset.

En annan lösning är underlägg gjord av XPS. XPS är en bra och väldigt populärt material som kan tillämpas vid golvvärme om det är inte tjockare än 2 mm. Men det måste vara ett enhetligt underlägg som skapar en stabil och enhetlig yta som förstärker golvets konstruktion. Secura Thermo Aquastop Smart är exempel på ett sådant underlägg.

Avslutningsvis säger vi kategoriskt ”nej” till underlägg med hål. Låt urklippta mönster stanna på bordsdukar och övriga dekorativa tyg.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på tumblr
Dela på email