Close

Vill du ha ett tyst golv som reducerar stegljud? Börja med underlagsfoamen!

Rätt golvfoam vs ”det löser sig”

Laminatgolv är för närvarande den mest populära typen av golv.

Underlagsfoam betraktas oftast som ett nödvändigt ont. När man väljer golv är det lätt att glömma golvfoamen. Man förutsätter att det löser sig på något sätt och att man hittar något före installationen. Det är dock en bra idé att tänka på underlagsfoamen redan från början, eftersom rätt golvfoam förbättrar golvets egenskaper och kan ljudisolera rummet väsentligt.

Dags att ändra strategi!

Att välja bra golvfoam är lika viktigt som att välja bra golvpaneler. Rätt underlagsfoam krävs för att upprätthålla produktgarantin. Dessutom ger golvfoamen också en bättre användarkomfort och ger golvet längre livslängd.

Stegljud och slagljud:

En av de viktigaste egenskaperna hos vissa underläggsfoam är att de förbättrar golvets akustik. Användare av laminerat golv klagar ofta över två typer av oljud:

– reflekterande stegljud som studsar runt i rummet, när människor går eller när barnen leker.

– slagljud som går genom golvet och kan höras i rummet nedan.

Även om vi inte helt kan eliminera dessa ljud så kan de minskas avsevärt med en lämplig underlagsfoam. Ljudreduceringar specificeras som en procentandel (%) för stegljud (RWS) och i decibel (dB) för slagljud (IS). Vad betyder det? En brusreducering på 10 dB innebär 50% ljudisolering för det mänskliga örat.

slagljud

De bästa underlagsfoamen på marknaden har en RWS på nästan 30% och en IS på mer än 20 dB, så en standard PE-foam och grålumppapp verkar mycket mindre användbara för detta ändamål, eftersom de knappast har någon effekt på ljudreduceringen.

Viktiga anmärkningar:

Ljudreduktion mäts med hjälp av standardiserade testmetoder (t.ex. EN 16205 CEN / TS 16354 för RWS). Tillverkare av professionella underlagsfoam använder gemensamma metoder i sina tester, som tillämpas av Association of European Producers of Laminate Flooring (EPLF) i sina rekommendationer.

 

Om tillverkaren specificerar makalöst höga ljudreduceringsvärden är det troligt att andra testmetoder som inte  motsvarar ovanstående standard  har används.

Endast användningen av en standardiserade testmetoder möjliggör en rättvis jämförelse av resultaten. Till exempel påstår tillverkaren av ett av de underlag som finns tillgängliga på marknaden RWS på nästan 40%, men samtidigt med små bokstäver skriver att den tillämpade standarden är IHD-W431, vilket innebär en helt annan testmetod för andra golv och rumförhållanden. Denna testmetod anses INTE vara pålitlig av EPLF.

Vilken typ av underlag ska man välja?

Det är inte lätt att hitta en produkt som dämpar båda ljudtyperna bra. Polyuretan- och mineralgolvfoam  (t. ex.: Multiprotec Acoustic) är det bästa valet om man behöver ljudisolera både uppåt och neråt. Ofta letar vi dock efter ett underlag som är bättre ljudisolerar rummet eller efter en sådan som minskar buller i rummen nedan, och här har vi ett större val:

Ovannämnda polyuretan och mineralgolvfoamen (PUM) är tunna och kan lika bra reducera både reflekterad stegljud och slagljud.

Ovannämnda polyuretan och mineralgolvfoamen
Ovannämnda polyuretan och mineralgolvfoamen

Värt att nämna är dessa underlagens bra värmeledningsförmåga som gör de lämpliga för golv med golvvärme  en mångsidig och värdefull produkt.

Golvfoam av extruderad polystyren (XPS) är mycket bättre på att eliminera slagljud neråt, men här är IS-värdet associerat med tjockleken – ju tjockare underlaget, desto bättre är ljudisoleringen. Vad gäller reflekterat gångljud (RWS) ligger värdena för dessa underlag i intervallet 10-14%, vilket fortfarande minskar fotstegsljudet kännbart för örat. Ett ytterligare argument här är det relativt låga priset, men om vi väljer ett underlag med bättre ljudisoleringsegenskaper (tjockare), bör vi komma ihåg att det inte är lämpligt över golvvärme.

Golvfoam av extruderad polystyren
Golvfoam av extruderad polystyren

– Golvfoam med Polyeten i hög densitet (PEHD) – dessa underlagsfoam är mycket bra på att minska reflekterade stegljud uppåt, men de isolerar också neråt samtidigt som de har en låg tjocklek. En bra lösning i medelprisklass.

Naturligtvis är ljudisolering ett av våra önskemål när vi lägger ett nytt golv. När vi väljer ett underlagsfoam bör vi också ta hänsyn till om det finns en golvvärme eller om rummet behöver en extra värmeisolering.

Om kommer att exploateras hårt kan det behövas ytterligare stöd från ett belastningsbeständigt underlagsfoam. Väldefinierade behov gör att du man kan välja en golvfoam som uppfyller dem 100%.

 

Mer om underlagsfoamen kan du läsa HÄR

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på tumblr
Dela på email