Close

Titanium Nano Layer – en teknik för ett vackert golv

En av de största utmaningarna inom golvvård är att hålla det i gott skick. Golvet är det mest utnyttjade elementet i våra lägenheter. Det utsätts för enorma belastningar varje dag. Golv är främst känsliga för repskador. När vi kommer in i huset tar vi ofta sand eller andra mikropartiklar som utgör ett hot mot våra plankor. För att öka motståndet hos vinylplankor utvecklades en patenterad teknik för att skydda toppskiktet, känd från bilindustrin. Titanium Nano Layer är ett ytterligare lacklager som ökar reptåligheten hos plankorna med 30%.

reptåligheten hos med 30%Nanoteknik och ett vackert golv

Världen hörde första gången om nanoteknik på 1950-talet.  Vid den tiden misstänkte ingen att nanopartiklar snart skulle användas i nästan alla industrier: från madrasser, genom dieselmotorer, till tennisbollar och lackfärger. Under det senaste decenniet har nanoteknik använts i stor utsträckning inom flyg- och fordonsindustrin för att skapa beläggningar som är resistenta mot yttre faktorer. Det har skapats reptåliga lackfärger, hydrofoba beläggningar eller till och med antifoulingbeläggningar som används inom varvsindustrin. Nanoteknik har gått in i alla delar av våra liv, och golvindustrin har också fått sina fördelar.

Nanoteknik Titanium Nano LayerEn liten partikel tränger in djupare

För att förstå hur denna teknik påverkar våra liv, ska man börja med att förklara begreppet nanopartiklar. Det är en struktur hos atomer med dimensioner upp till hundra nanometer, som skapas vid höga temperaturer eller under påverkan av mycket högt tryck. 1 nm är 10-9m, så en tio miljarder meter. Tack vare sådan storlek kan nanopartiklar nå platser som är oåtkomliga för naturliga partiklar och tränga in överallt där inget annat passar. Och så skapar fabriksbeläggningen av Arbiton Titanium Nano Layer-plankor en kompakt, homogen struktur som förhindrar repor av vinyl. Dessa egenskaper gör att vinylplankor med nanobeläggning kännetecknas av extrem tålighet mot repor. Forskningar visar att det är upp till 30% högre tålighet mot denna typ av skada.

Golvet är mycket utsatt för mekaniska skador. Ytterligare fabriksimpregnering av vinylplankor med TItanium Nano Layer-beläggning skyddar plankorna under många år. Extremt tunt och samtidigt hermetiskt skyddsskikt isolerar planken från smuts, stärker plankorna och förhindrar att smuts tränger in.

Det patenterade Titanium Nano-lackskiktet finns tillgängligt i kollektionerna Amaron och Liberal från Arbiton. Detta extra skikt orsakar dessutom inte några förändringar i plankornas utseende. Fortfarande är plankorna behagliga att ta på, varma och matta. De är vackra liksom ett trägolv och samtidigt motståndskraftiga som keramiska plattor.

Amaron Superiore GaillardeVinylplankor beständiga mot repor och mikroskador

Vem har inte sett den berömda Apollo 13-filmen, där Apollo-rymdfarkosten i den sista scenen måste tåla extrem värme som kommer in i jordens atmosfär. Det är tack vare speciella nanobeläggningar att materialen som används i rymdindustrin kan användas under extrema förhållanden. Teknikens prestationer som används i rymdindustrin överförs efter många år till det mer vanliga – till andra allmänt tillgängliga industrier. Således har nanotekniken för lackbeläggningar blivit alltmer populär inom bilindustrin. Under flera år har vi haft tillgängliga olika typer av lackbeläggningar med nanopartiklar, vars uppgift är att skydda fabrikslackering mot externa faktorer.   Idag går också nanoteknik in i våra hem.

Tekniken som användes i kollektionerna Amaron och Liberal från Arbiton ger oss ett av det mest hållbara och reptåliga vinylgolvet på marknaden. Sand, jord eller till och med lera är därför inget hot mot det, eftersom det samtidigt är helt vattentät. Detta betyder att vi enkelt kan montera det i köket, matsalen eller till och med i badrummet. Tack vare denna teknik kan vi skapa ett enhetligt golv på upp till 200 kvadratmeter utan att behöva använda ytterligare expansionsfogar.

Mineralkärna i kombination med Titanium Nano Layer-skiktet ger Arbiton-golvet en skönhetsgaranti i många år framöver.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på tumblr
Dela på email