Close

Golvplankorna ARBITON – första intryck efter köpet

För en tid sedan presenterade vi för er intrycken efter 2 års användning av vinylgolv. Här kommer lite uppdaterad information efter köp av ett vinylgolv från Arbiton. Vi tackar vår läsare för att dela sin åsikt. Vinylgolven och åsikter om dem är mycket värdefulla för oss.

 ARBITON Mayne OakJag skulle vilja uttrycka min åsikt om Arbiton vinylgolvet från kollektionen Amaron i färgen Mayne Oak.

Jag har köpt plankorna i Bel-Pol i Poznań. Generellt sett var servicen riktigt bra. Min fru och jag bestämde oss för plankorna från Arbiton, även om det inte var ett självklart val. Jag var lite rädd för att det var ett polskt varumärke, men det visade sig vara ett stort plus. Företaget ger en 20 års garanti på plankorna, och det äger också många patent, som till exempel Titanium Nano Layer. Jag fick också rådet om underlag (Multiprotec LVT) och sockellister (VIGO 80). Så vi fick hela setet från Arbiton.

Innan vi åkte till affären läste jag mycket om vinylgolv. Vi har golvvärme hemma, så vi avvisade idén om att köpa trä- och laminatgolv. När det gäller kakel accepterar jag bara kakelplattor i badrummet. Så valet var ganska enkelt – ett vinylgolv. Jag har gått igenom tusentals forum och åsikter. Jag fick veta hur många olika slag av vinylgolv som finns på marknaden. Jag visste att jag absolut inte ville ha limmade golv – anledningen var enkel – jag skulle behöva lägga undergolv igen – för även om det var jämnt fanns det små nivåskillnader, vilket i fallet med limmade golvplankor skulle vara mycket viktigt. När jag väl visste att det måste vara ett ”klickgolv” tittade jag på det tillgängliga erbjudandet. Jag avvisade alla elastiska produkter eftersom de verkade inte vara särskilt hållbara. Jag valde en styv SPC-panel, och eftersom Arbiton är en av de ledande tillverkarna av dessa golv, bestämde jag mig för att inte leta längre.

Vinylgolv och åsikter om läggning

AMARON wymiaryKollektionen Amaron är unik främst på grund av brädans storlek – den är upp till 1,5 meter lång. Färgen är naturlig och varm. Den största överraskningen var att de här plankorna är lätta att lägga – om du förbereder allt i förväg får du ett nytt golv hemma inom ett par timmar. Det enda problemet är att på grund av en styv planka och enorm storlek av brädan är de här plankorna tunga. Jag rekommenderar att golvet läggas av två personer, för att det går inte att göra det själv.

Åsikt om användningen av vinylgolv

Vi har haft golvet i bara tre veckor, så jag kan inte säga mycket om dess hållbarhet. Men de första intrycken av användningen är mycket positiva. Jag vet inte hur det är gjort, men de här plankorna ser verkligen ut som trä. Våra vänner som besökte oss var övertygade om att det är Barlinek golvbrädan. Golvet är vattentåligt, vilket vår labrador regelbundet testar genom att stänka vatten överallt. Det händer ingenting, golvet blir inte missfärgat och det svullnar inte upp i kanterna.

Eftersom det är jag som är ansvarig för underhållet av plana ytor hemma, uppskattar jag också att det här golvet är mycket lätt att rengöra jämfört med laminatgolv. Utan strimmor, en vanlig mopp räcker. Detta är förmodligen den största fördelen med plankorna från Arbiton – enkel rengöring och vattentålighet.

Titanium Nano LayerJag nämnde också Titanium Nano Layer. Det var det som gjorde att jag slutligen var övertygad om att köpa plankorna från Arbiton. Enligt tillverkaren är det ett extra lager som ökar plankornas reptålighet med 30%. Jag vet inte hur det räknas, men på grund av ovannämnda hund har vi ofta sand inomhus. Och det finns faktiskt inte några repor – och du måste veta att reptålighet inte är vinylgolvets starka sida. Och i det här fallet är det ytterligare ett argument för att välja Arbiton.

Sammantaget rekommenderar jag det om du snabbt vill ändra något hemma och få en wow-effekt. Tiden är perfekt, eftersom det ser ut som om vi kommer att stanna hemma ett tag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på tumblr
Dela på email